“Немає можливості змусити дотримуватись зобов’язань”: в ООН визнали безпорадність перед Росією | Онлайн журнал AGRIMPASA

“Немає можливості змусити дотримуватись зобов’язань”: в ООН визнали безпорадність перед Росією

В Генеральній Асамблеї (ГА) Організації Обʼєднаних Націй офіційно визнали, що вони не мають впливу на країну-агресора Росію. Цей орган ООН не може примусити Москву виконувати Статут організації та вимоги міжнародного права.

"Немає можливості змусити дотримуватись зобов'язань": в ООН визнали безпорадність перед Росією

Для цього немає потрібних важелів впливу. Попри це, в ООН закликають РФ дотримуватися прописаних правил. Про це на пресконференції у понеділок, 9 вересня, заявив голова Генасамблеї ООН Денніс Френсіс, передає АГРІМПАСА з посиланням на “Укрінформ“.

Так він відповів запитання про те, чи Генасамблея зробила все від неї залежне, аби змусити Росію припинити війну й дотримуватися Статуту ООН і міжнародного права. За словами Френсіса, ГА не має можливості примушувати країни виконувати свої зобов’язання.

“Ми діємо за переконанням, заснованим на наших цінностях і принципах, і сподіваємося, що всі держави-члени Організації Об’єднаних Націй дотримуватимуться зобов’язань, які вони взяли на себе при вступі в ООН, одним з яких, звичайно, є повага до територіальної цілісності інших держав”, – сказав дипломат.

Він зазначив, що в ООН і надалі сподіваються й очікують, що “росіяни виконають свої зобов’язання”, проте не думає, що в організації є можливості й повноваження, аби примусити окупантів до цього. Кожна держава ухвалює власні рішення, підкреслив Френсіс, та висловив сподівання на якнайшвидше закінчення війни.

Політик нагадав, що Генеральна Асамблея ухвалила “низку рішучих резолюцій, які закликають Російську Федерацію поважати закон і негайно вивести свої війська” з території України. “Я пам’ятаю, що сам вставив у резолюцію слово “негайно”, – додав він.

За словами голови ГА, росіяни створили “поганий прецедент, якщо інші країни вирішать наслідувати їхній приклад”. “Це (російська агресія – Ред.) є фундаментальним і кричущим порушенням міжнародного права, з яким ми не можемо миритися”, – наголосив Френсіс.

Підписуйтесь на наш Телеграм канал, там багато шокуючого контенту 18+