Штампів у паспорті не буде: що зміниться на кордоні, коли ЄС запровадить нові правила | Онлайн журнал AGRIMPASA

Штампів у паспорті не буде: що зміниться на кордоні, коли ЄС запровадить нові правила

Європейський Союз запускає від 10 листопада нову ІТ-систему прикордонного контролю – Entry/Exit Scheme (EES). Під час в’їзду до Шенгенської зони скасовано ручний паспортний контроль. Нововведення стосуватиметься громадян третіх країн, які в’їжджають на територію ЄС для короткострокового перебування.

Штампів у паспорті не буде: що зміниться на кордоні, коли ЄС запровадить нові правила

Що зміниться для подорожувальників під час перетину кордону та паспортного контролю, інформує АГРІМПАСА з посиланням на ТСН.ua.

EES відстежуватиме в’їзд і виїзд “громадян третіх країн” до Шенгенської зони. Вже за два місяці громадяни країн, що не входять до ЄС, будуть проходити прикордонний контроль по-новому. Сучасна автоматизована система замінить ручне нанесення штампів у паспортах, посилить безпеку на кордонах Союзу, а також допоможе протидіяти нелегальній міграції.

Біометрична реєстрація

Від 10 листопада під час першого в’їзду у подорожувальника візьмуть біометричні дані: відбитки пальців, фото обличчя для ідентифікації.

Ці дані про людину будуть зберігатися у системі протягом трьох років. Упродовж цього часу їх повторно здавати не буде потрібно. Якщо ж людина відмовиться надати біометричні дані, то їй буде відмовлено у в’їзді.

Під час наступних візитів інформація мандрівників перевірятиметься на пункті в’їзду та виїзду з цими деталями, зокрема з однією частиною біометричних даних, ймовірно, скануванням обличчя.

Нова система не поширюється на тих, хто матиме посвідки на проживання в країнах ЄС і довгострокові візи.

Система EES

На пункті пропуску або в аеропорту цифрова система замінить нинішній штамп у паспорті. Під час перетину кордону громадяни використовуватимуть термінали самообслуговування для сканування своїх паспортів або інших проїзних документів.

Система фіксуватиме ім’я, біометричні дані, а також дату і місце в’їзду та виїзду. Крім того, автоматично буде підрахована кількість днів перебування в Шенгенській зоні. Це дасть змогу контролювати, аби мандрівник не перевищив дозволений термін перебування (90 днів протягом 180 днів).

Система EES діятиме в усіх країнах ЄС, крім Кіпру та Ірландії, де залишиться традиційна процедура проставлення штампів. Також система застосовуватиметься в чотирьох державах Шенгенської зони, що не входять до ЄС: Ісландії, Ліхтенштейні, Норвегії та Швейцарії.

Підписуйтесь на наш Телеграм канал, там багато шокуючого контенту 18+