“Ненормальна історія”: аналітик прокоментував проблеми в українсько-польських відносинах і заяву Сікорського про Крим | Онлайн журнал AGRIMPASA

“Ненормальна історія”: аналітик прокоментував проблеми в українсько-польських відносинах і заяву Сікорського про Крим

У Польщі готуються до виборів. І українське питання буде однозначно присутнє.

"Ненормальна історія": аналітик прокоментував проблеми в українсько-польських відносинах і заяву Сікорського про Крим

Керівник Центру громадської аналітики “Вежа” Валерій Клочок прокоментував в ефірі Radio NV заяву польського глави МЗС Радослава Сікорського, який запропонував передати Крим під мандат ООН для підготовки до «чесного референдуму», та загалом напруження у відносинах між Польщею й Україною, інформує АГРІМПАСА

“У нас дуже багато проблем у відносинах із поляками. Але я зараз розглядаю українсько-польські відносини, точніше заяви польських політиків, які лунають не лише з вуст Радослава Сікорського, і не лише шкодять Україні, а є на підтримку України, як внутрішньо-політичну історію, яка буде набирати обертів. І чим далі, тим більше. Вона пов’язана з підготовкою до офіційного висування кандидатів на посаду президента у Польщі. І Радослав Сікорський один із них.

Звісно, що українське питання, це моя особиста думка, у Польщі дуже важливе. Це і Волинська трагедія, і операція “Вісла”, про яку вже часто згадують, але про яку поляки не хочуть говорити. Це і допомога Україні, це і біженці. Безумовно, Україну будуть згадувати.

Заява Радослава Сікорського, яка була зроблена… Тут вже не зрозуміло, чи [вона була зроблена] під час зустрічі з [президентом України Володимиром] Зеленським 13 вересня, чи на Ялтинській європейській стратегії, хоча нібито там він такого не говорив. Але це не настільки важливо. Заява прозвучала, але вона недозавуальована. Це дуже погано.

Зазначали, що нібито [Сікорський] у відрядженні, і не може відповісти на коментар, але це не причина. Тому що очільник закордонного відомства мав би дати пояснення, чому він піддавав сумніву статус Криму, навіть якщо це була закрита зустріч із президентом України й це стало витоком.

Добре, що є у нас реакція, але доволі обмежена з боку Офісу президента. [Голова Офісу президента] Андрій Єрмак опублікував дуже короткий пост. Я думаю, що його варто було б розширювати, що Україна — це Крим, сумніватися у його статусі ми в принципі не можемо. Також є заява від самих кримчан щодо цього.

Добре, що ми зафіксували цю позицію, але далі хотілося б почути, звісно, інформацію з боку самої Польщі. Втім, я не думаю, що ми почуємо якусь зміну риторики. Там готуються до виборів. І українське питання буде однозначно присутнє. Є ті політики, які сьогодні користуються ситуацією і висловлюють нам підтримку, засуджують вислови представників коаліції “Громадянська платформа”, яку очолює [прем’єр-міністр] Дональд Туск. Є ті, хто підтримують його.

Ми будемо бачити цей броунівський рух ще дуже довго у українсько-польських відносинах. Нам, звісно, варто було б зараз перебудувати у зовнішній політиці відносини з ними, намагатися максимально не скандалити. І я це бачу. Принаймні, якщо брати до уваги дуже короткий пост Єрмака. Все було дуже обмежено, щоб не збурювати воду в стакані.

А ті дописи, які з’являлися у пресі щодо непорозуміння Зеленського і Сікорського, поки що цього офіційно ніхто не коментував. Я сподіваюся, що і не буде коментарів ні з боку Польщі, ні з боку України.

Ми неодноразово обговорювали прихід до влади Дональда Туска. Тоді я говорив і багато моїх колег, що не буде просто нам з Польщею, особливо, коли ми хочемо до Європейського Союзу. Україна дуже перспективна країна в цьому плані. Вона створить величезну конкуренцію не лише Польщі, а й іншим країнам. Тому навряд чи нас там будуть зустрічати з хлібом і сіллю. Це треба розуміти”, – розповів аналітик.

Підписуйтесь на наш Телеграм канал, там багато шокуючого контенту 18+